2023. június 17., szombat

Olaf Scholz

"A hatalomhoz vezető út" - Ez az alcíme annak az egészen új és elgondolkodtató könyvnek, amit a napokban olvastam, és ami a német kancellárról, Olaf Scholzról szól.

Túl a napi politikán és egy konkrét ország sorsán, nagyobb dolgokra mutathat rá a mű. Magával a hétköznapi EMBERrel kapcsolatban tehet fel mélyreható kérdéseket. Az emberrel, a mozgatórugóival, a nehézségeivel, a belső világával, szóval sok minden olyannal, ami mellett szerintem a tudatosabban élni próbálók sem mehetnek el szó nélkül.

Egészen friss a könyv, és nem csak a magyar fordítás, hanem az eredeti mű is. Németország jelenlegi kancellárjáról szól: Olaf Scholzról. A személyiségéről, a munkásságáról, karrier útjáról, gondolkodásmódjáról, a környezetéről, és sok minden másról.

Elgondolkodtató, és nemcsak az, ahogy segít a könyv a német politika kulisszái mögé bepillantani, hanem az is, ahogy ennek tükrében megvizsgálhatja az olvasó a saját országát is. Ez esetben most, a magyar nyelven olvasók kapcsán, Magyarországra is érdemes rápillantani ennek a könyvnek a fényében. Aztán Magyarország után pedig több egyéb országot is érdemes végignézni. Azon belül is, főleg a politika csúcsszintjeit. Pontosabban: milyen ember irányít egy országot, milyen emberre bízzák tömegek a jelenüket és a jövőjüket?!

Sorolom: Merkel, Berlusconi, Putyin, Erdogan, Trudeau, Orbán, és lehetne még hosszan említeni azokat az embereket, akikbe a bizalmukat helyezik és helyezték hosszan a nagy tömegek. De lehet még messzebb menni az időben és a térben, pl. Dél-Amerikai országok, Afrikai országok, Távol-Kelet, 20. század, 19. század stb. mindenfelé érdekes és tanulságos jelenségeket lehet felfedezni. Régóta figyelem azt, hogy egy adott nép és nemzet, milyen típusú embert tesz meg a vezetőjének. Milyen típusú, karakterű, vérmérsékletű, gondolkodású és viselkedésű embert látnak szívesen az emberek az országuk élén.

Ajánlom másnak is, hogy töprengjen el azon, vajon miért is bíztak a magyarok széles tömegei hosszan Horthyban, Kádárban, és most Orbánban. Miért volt sikeres Berlusconi? Miért imádják az oroszok Putyint? Angela Merkel után, még ha a másik nagy pártcsaládból is, de miért egy hasonló karakterű ember jött Scholz személyében? Miért szavaznak vajon még a hosszú évek óta Nyugat-Európában élő törökök is Erdoganra? Mit mondanak el ezek a jelenségek? Sok-sok példát lehetne még hozni, amelyek közt van példás és irigylésre méltó inspiratív történet, de vannak egészen borzasztóak, tragikusak is.

A lényeg szerintem az, hogy mélyebben elgondolkozzunk ezen a jelenségen. Azon, hogy milyen mozgatórugók jellemzik az adott tömeget, akik hosszú időre megválasztanak egy olyan embert, aki könnyen lehet, hogy őket tükrözi vissza, és aztán ez a jelenség vajon milyen eredményt hoz az országnak?! Milyen jövőt tudnak így együtt közösen építeni? Maga a tömeg, és az abból kiemelkedett vezető. Különös egy kapcsolat ez. Vajon hová viszik így együtt az országot?


A Kolostor Őre