2017. július 30., vasárnap

Gó játszma magasabb szinteken


Az előző blogbejegyzésben Mérő Csaba és a gó játék kapcsolatáról olvashattál itt a kolostor udvarán. A játék szépségének és mélységének felfedezése közben egy érdekes írásra akadtam, szintén Mérő Csabától:

"Amikor 2010-ben

a kínai elnök Amerikába látogatott Obama elnök egy amerikai készítésű gókészletet adott neki ajándékba. Ez egy fontos szimbolikus lépés volt az amerikai diplomácia részéről: megmutatta, hogy Amerika érti, ismeri ezt a játékot. Sőt, idén a kínai elnök fogadására meghívták az Amerikai Gószövetséget is. A delegációban ott volt egy..." 
Tovább, a teljes bejegyzéshez

"A Life magazin

egy 1942-es számában találtam rá az első olyan nyugati hírre, ami a gó mélyebb stratégiai jelentőségéről szól. Az amerikai magazinban a japánok megállíthatatlannak tűnő előrenyomulását próbálták meg kicsit naívan a gón keresztül megérteni. Az első komolyabb kísérlet a kínai politika és a gó kapcsolatának megértésére 1969-ből származik Scott A. Boormantól. Ő volt az első, aki úgy érezte, hogy amikor a távol-keletiek a nyugatiakkal találkoznak, akkor nem ugyanazt a játékot játsszák, és ezt vélte felfedezni az éppen akkor tetőző vietnámi háborúban is."
Tovább, a teljes bejegyzéshez
klikk a gó játék blogra >>

Azt írja tehát 

Mérő Csaba, hogy a távol-keletiek és a nyugatiak "nem ugyanazt a játékot játsszák". Ha egy pillanatra megállunk, sokszor ezt fedezhetjük fel a hétköznapokban is. Az emberek számos helyzetben, "nem ugyanazt a játékot játsszák". A gó látszólag katonai, stratégia játék. Sokkal többről szól azonban, hiszen akinek a stratégiai gondolkodása fejlett, máshogy áll az élet "játszmájához" is.

Mielőtt még azt hinné e kolostor kedves látogatója, hogy itt valamifajta hidegfejű, számító, katonáskodó, parancsoló és domináns viselkedésre gondolok, el kell mondanom, hogy nem. A stratégia gondolkodás ennél sokkal több. Sokkal több bölcsesség van benne. És ennek mélyítésében, csiszolásában segít a gó. A maga egyszerű és letisztult formájában.

Az életünk lépéseiről szól.


Üdvözlettel
A Kolostor Őre

Csak Könnyedén

ui: A témához kapcsolódóan:

Gó Klub, Bécs, Ausztria >>

Librarius és a gó játék >>



Társadalmi célú hirdetés: