2017. május 3., szerda

A katedrális



Vallás és hatalom.
Hatalom és vallás.
 .
Katedrális épül. Isten dicsőségére. Vagy talán a "vallási egó" buzgólkodására és kielégítésére? Ken Follett könyvéről már régóta hallottam, eddig azonban még nem olvastam. A napokban viszont volt szerencsém megismerni a katedrális történetét, és azt kell mondjam hogy egy letehetetlen, magával ragadó, fantasztikus írás. Legalábbis ami a történetmesélést illeti. Mert engem az is lenyűgöz. Sőt, az nyűgöz csak le igazán, az írói mestermunka. Mint Thomas Cromwell esetében is.

Mozgatórugó

Viszont ha a történetmesélés csodálatossága mögé nézünk, magunkba az emberiségbe, akkor azért a minimum az, hogy elgondolkodtató a szereplők mozgatórugója. Ami semmit sem változott az elmúlt évezredekben. Nem változik az ember. Királyi palást, bíborosi gyűrű, grófi várak, vallási templomok, mind-mind egyről szóltak. Ki birtokolja a hatalmat. Akár egy országban, akár egy kisebb csoportban. És ma sincs ez másként, csak ma már modernebb tárgyakkal és kiegészítőkkel bírnak a szereplők.

Kié a hatalom?

Ki dönt életről-halálról? Ki dönt városok sorsáról? Adókról, terményről, erotikáról, családokról, vallásokról, háborúkról, hírekről és miegymásról? Kié az erő, és ki akar rendelkezni a közösségek figyelmével, energiáival és javaival? A katedrális körül is ezek a témák forognak. Szerelmek, ármánykodások, gyilkosságok, jóindulatú naivitások, vallás, politika, és sok minden más. Minden, ami bennünk emberekben megbújik. Külső tárgyaink, eszközeink, kapcsolataink és viszonyaink mind-mind azt generálják, hogy a felszínre jöjjön és megmutatkozzon mindaz, ami mélyen bennünk lakozik. Legyen az bölcsesség vagy ostobaság, jóindulat vagy gonoszság, naivitás vagy meghunyászkodás, félelem vagy zsarnokoskodás, gőg, vagy éppen alázatosság.

Ez a könyv pedig

Ken Follettből is egy valamit mindenképp felszínre hozott és megmutatott. Hogy nagyszerű író, és mestere a történetmesélésnek. De, talán még többet is.


Üdvözlettel
A Kolostor Őre

Csak Könnyedén



Társadalmi célú hirdetés: