2016. december 26., hétfő

Két szelet bejgli közt


Kiváló az idő most egy kicsit lassítani. Egy jó könyv mellett kinézni a meleg szobából az ablakon, és elgondolkodni a dolgokon. Mi az ami körülvesz minket? És hol állunk mi magunk ebben a környezetben?
 
A lét nagy kérdéseire sok helyen lehet keresni a választ. A filozófiában, a vallásban, a meditációban, spiritualitásban, a kultúrában, könyvekben, hegyek csúcsán, vagy épp rizsszemek közt a konyhán. Néha pedig meglepő helyen, akár közgazdasági írások sorai közt is elgondolkodtató dolgokra lelhetünk. Egy ilyet hoztam most ide a kolostor udvarára. A modernkori közgazdaságtan egyik Nobel díjasától, Paul Samuelson-tól. Tedd le picit a bejglit és figyelj!
 
"Ha bármikor valaki is büszkévé
 
válik saját gazdasági termelékenységére és saját reáljövedelmének szintjére, hagyjuk csak megállni és elmélkedni. Ha teljes szakismeretével és energiájával egy puszta szigetre vinnék, vajon mennyit tudna pénzjövedelméért vásárolni? Tőkefelszerelések, gazdag erőforrások, mások munkája és mindenekelőtt azon műszaki tudás nélkül, amelyet minden generáció a társadalom múltjából örököl, valójában mennyit tudna önmaga termelni? Az viszont túlságosan is világos, hogy mindnyájan egy olyan világ előnyeit aratjuk le, amelyet nem mi teremtettünk. Miként L.T. Hobhouse mondotta:
 
"Egy ipari szervező, aki azt gondolja, hogy önmaga alapozta meg karrierjét és >>teremtette<< üzleti tevékenységét, valójában egy egész társadalmi rendszert kapott kezeihez szakképzett munkásokkal, gépekkel, piaccal, békével és renddel - azaz egy roppant apparátust és egy átható atmoszférát; emberek millióinak és generációk tucatjainak művét. Ha elvesszük tőle a társadalmi tényezőket, akkor nem lesz belőle Robinson Crusoe, aki megmenekült a hajótörésből és rendelkezik a megszerzett ismeretekkel, hanem helyette csak egy csupasz vademberré válik, aki gyökereken, bogyókon és férgeken él."
 
- - -
 
Vissza a bejglihez
 
Tehát amikor a különböző anyagokból, lisztből, tojásból sóból, vajból, tejből, dióból, mákból és egyéb hozzávalókból összeállított "valamit", egy remek recept alapján valaki egy csodás bejglivé süti a konyhában, mi pedig elfogyasztjuk azt egy tányéron a bútoraink közt, majd kinézünk az ablakon körbetekintve a nagyvilágban, utána pedig visszatérve az internethez megnézzük mit is írt A Kolostor Őre, akkor észrevehetjük hogy sokkal, de sokkal nagyobb események láncolatának vagyunk részesei, mint azt első pillanatra gondolnánk. Ha ezt megértjük és felfogjuk, picit szerényebbé válhatunk. E szerénység által pedig kellemesebb hellyé varázsolhatjuk a világot. Talán érdemes megpróbálnunk...


Üdvözlettel
A Kolostor Őre

Csak Könnyedén



Társadalmi célú hirdetés: