2009. november 17., kedd

A legkeményebb dolog, amitől még sok meditáló is sírva fakad!

Szó szerint értsd, mert itt most valódi könnyekről van szó! Olyanokról amelyekről rendszeresen írnak nekem az olvasók, és amelyekkel én magam is találkoztam már, a meditációs programjainkon!

A téma érzékeny, úgyhogy még ha Téged közvetlenül nem is érint ez, kérlek azért kellő empátiával olvasd ezt a bejegyzést.

Azoknak a bizonyos könnyeknek a története után, egy olyan, a témához közvetlenül kapcsolódó rövid, ám nagyon tanulságos párbeszédet fogok elmesélni, ami a Mesterünk, a Spirituális Anyánk, Shri Mataji, és az egyik, külföldön élő magyar jógi közt zajlott le, jópár évvel ezelőtt!

Mindezeken túl, most picit jobban is megismerkedhetsz majd itt ezzel a jógival!

Kezdjünk is bele!

-----------------------------------------------------------------------------
"...nos itt elsírtam magam.
Ezen leginkább én döbbentem meg, és
akkor jöttem rá mennyi szorongás,
bűntudat és feszültség lakik bennem..."

-----------------------------------------------------------------------------

Ez egy olyan levél részlete, amiben az egyik blogolvasó osztotta meg velem, a meditációs élményeit. Azért ezt a részt emeltem ki a leveléből, mert ez egyáltalán nem egyedi eset, és érdemes ezt picit jobban megbeszélni, hátha Neked is, vagy éppen valamelyik ismerősödnek a segítségére lehet!

Hol van az az "itt", ahol az olvasó elsírta magát?

A letölthető meditációk közt, az egyikben, van egy olyan rész, amikor a szív csakra után haladunk a torokcsakrához, majd homloknál lévőhöz. A toroknál azt mondjuk magunkban, hogy "Nem vagyok bűnös", a homloknál pedig azt, hogy "Mindenkinek megbocsátok. Megbocsátok saját magamnak is"

Ez volt az a pont, ahol az olvasóban (...és bizony másokban is, meditáljon akár otthon egyedül, vagy akár csoportos, közös programokon) olyan mély dolgok jöttek fel, ami bizony könnyre fakasztotta. Nem kell megijedni, azért alapjában véve a meditáció, az nem az a megríkatós esemény, de azért ilyenkor, amikor elkezdenek a csakrák tisztulni, bizony-bizony az évek alatt felhalmozódott "negatívitás", van hogy így tör felszínre. Ha Veled is előfordult ilyen, ne szomorkodj, ez amolyan "Tisztító-Könny"! Ilyenkor sírd ki magad, és nyugodtan folytasd a meditációt, szépen lassan oszolni fog a fájdalom és megnyugszol.

Sokszor szeretünk a problémák elől a "felszínességbe" menekülni, és pótcselekvésekkel lefoglalni magunkat. Azonban tudnunk kell, hogy annak ellenére hogy nem akarunk tudomást venni a bennünk, vagy a körülöttünk lévő dolgokról, azok annak ellenére, egész alattomosan azért befészkelik magukat a tudatalattinkba, és a csakráinkba. Legyen szó bármilyen negativitásokról is. Lehet hogy bűntudat, lehet hogy harag gyötör minket. Lehet hogy másnak nem tudunk megbocsátani, lehet hogy magunknak! Ezek mind-mind szépen lassan elkezdnek minket "emészteni" és már szinte észre sem vesszük azt a folyamatos feszültséget, amiben élünk, ami az életünk része lett. Mit lehet akkor most tenni?

--------------------------------------------------------------------
SHRI MATAJI 8 SZAVAS JÓTANÁCSA
...amiben minden benne van!

--------------------------------------------------------------------

A bejegyzés elején említettem, egy bizonyos külföldön élő, magyar jógit. Vele jópárszor találkoztam már szemináriumokon, és egyéb programokon. Egy idősebb úrról van szó. Sokszor beszélgettünk, és meditáltunk is együtt. Ő, a 90 -es évek elején kezdte a sahaja jóga meditációt (sok-sok mindent kipróbált már előtte, és nem véletlen hogy miért maradt meg ennél a meditációnál, de erről majd picit később). Ő mesélte, hogy egyszer elment egy olyan programra, ahol fel lehetett menni Shri Matajihoz a szinpadra, és lehetett Tőle különböző tanácsokat kérni. Ő is felment. Akkoriban nagyon nehéz időket élt meg a családjával. Nagyon nehéz volt egymással kijönniük. Sokat szenvedett Ő is ettől, és ezügyben kérte Shri Mataji tanácsát, aki ezt válaszolta neki:

- "Bocsáss meg nekik!"

amikor elmesélte ezt nekem az az úr, akkor hozzátette, hogy 1-2 másodpercig nem is nagyon tudott mit kezdeni ezzel az üzenettel, valahogy nem jutott el a lelkéig. Shri Mataji "érezte is ezt", és abban a pillanatban, picivel nyomatékosabban, de tele szeretettel, mosolyal, és lágysággal folytatta:

- "De nem ÚGY, hanem IGAZÁN!"

Ennyi a történet. Hát bizony, ez kérem nem egy könnyű helyzet, hogy ÚÚÚGY IGAZÁN megbocsássuk azt a sok-sok tüskét amit kaptunk, és amit adtunk. Mi kell hozzá?

-----------------------------------------------------------------
A két legnagyobb félreértés e témában!
-----------------------------------------------------------------

LEGNAGYOBB FÉLREÉRTÉS #1
Ha azt hisszük, hogy ha megbocsátunk egy haragosunknak, akkor "neki teszünk szivességet"! Hát nem! Határozottan nem! Ha meg tudunk bocsátani, akkor saját magunkról rakunk le, egy több mázsás követ! Erre a kőre az van írva, hogy bosszankodás, harag, mérgelődés, rengeteg feszültség, idegeskedés. Ha mindezeket magunk mögött tudjuk hagyni, meg tudunk bocsátani, akkor az ólomsúlyú, feszültségekkel terhelt életünk, pihekönnyévé válik! Olyanok leszünk, mint egy lágy pillangó, aki vidáman és könnyedén szálldogál a friss, virágillatú tavaszi réteken.

LEGNAGYOBB FÉLREÉRTÉS #2
Az előzőhöz hasonló súlyos félreértés, ha azt hisszük, hogy a nagylelkű megbocsátásunk, amolyan birkává tesz minket. Azaz, akkor mindenki kénye kedve szerint "hűlyét csinálhat belőlünk" és mi, a megbocsátás rózsaszínű felhőjén ücsörögve aszisztálunk ehhez! Nem-nem!

Ennek gyönyörű példáját mutatta meg Mahatma Gandhi, az erőszakmentes mozgalom elindítója, akinek hatására felszabadult India, a sokszázéves angliai elnyomás alól. Nemcsak tanította, hanem példát is mutatott abból, hogy az eléje tárulkozó szituációban mindig is tisztelte, és szerette magát az embert, az Isteni Teremtményeket, méghogyha az "ellenséges oldalon" is álltak, azonban az igazságtalan, aljas, és elfogadhatatlan tetteket nem tolerálta. Ehhez nagyon nagy alázat, és lelki erő szükséges!

Tehát egyáltalán nem volt egy "birka" típusú ember, aki, mivel mindig mindent megbocsát, azt tesznek vele amit akarnak! Sőt! A megbocsátásával, az alázatával, tiszteletével, igazságérzetével, példamutatásával, térdrekényszerített egy "állig felfegyverzett gazdag" birodalmat! Igyekezett folyamatos Imádságban, Meditációban élni, azaz minden pillantban Egységben lenni az Isteni Erővel. Alázatos, és Igazságkereső volt.

-----------------------------------------------------
A Megbocsátás Hogyan-ja
-----------------------------------------------------

A meg nem bocsátás az egy nagyon nagy feszültség bennünk. A csakráinkban, a finomenergia rendszerünkben, és az elménkben. Ezektől a súlyos, ólomterhektől, csakis a meditáció segítségével tudunk megszabadulni. Persze alkalmazhatod még a légzőgyakorlatokat is, vagy legyél minél többet a természetben, mert annak az Ártatlansága segít oldani a feszültségeket, de alapvetően rendszeres meditációra van szükség.

Fölé kell tudnunk emelkednünk önmagunk "akadályainak". Azaz 1 lépéssel hátrébbről kell tudnunk személni önmagunkat. Az érzelmeinket, a gondolatainkat, az indulatainkat. Tudom-tudom ez sokszor nem könnyű, pláne éles, kritikus helyzetekben, de ebben is segít a meditáció! A rendszeres meditáció során, a saját magad mesterévé fogsz válni, és egyre finomabban érzed majd, hogy mikor mi az, ami meggátolja azt, hogy kiteljesedjen Benned a béke, a harmónia és az öröm.

Ha ezeket egyre finomabb módon már érzékeled, akkor "hátrébb is tudsz majd egyet lépni", és a Lélek állapotából szemlélheted a feszültségeket, amelyek a meditációban szépen lassan tovaszállnak! Hogy miért?

Amikor nem vagy meditációs állapotban, akkor teljesen azonosítod Magadat ezekkel a lehúzó, negatív dolgokkal! Pedig akár hiszed akár nem, Te nem vagy azonos ezekkel az érzésekkel! Ezek csupán átmenetileg jönnek-mennek Benned! Jó, tudom némelyik tovább "vendégeskedik" mint kéne, de hát a meditáció ebben is segít, hogy ezeknek kinyisd az ajtót, és engedd hogy a vibrációk hűs fuvalata kifújja őket az ajtón és az ablakon...

---------------------------------------------------------------------------
28 ÉV SPIRITUÁLIS TAPASZTALATA
"Számomra ünnep volt átérezni más emberek boldogságát."

---------------------------------------------------------------------------

A bejegyzés elején említettem egy urat, akinek azt ajánlotta Shri Mataji, hogy bocsásson meg... és nem csak ÚGY, hanem IGAZÁN!

Az Ő életébe pillanthatsz most picit bele. Megismerheted hogyan jutott el a hatha jógán, a baletton, a gyógyításon, és sok egyéb dolgon keresztül a sahaja jógához! Mit is kapott tőle, és hogyan is viszi be a hétköznapokba a meditációt! Másfél évvel ezelőtt, egy riporterrel beszélgetett ezekről a dolgokról.
A teljes interjút itt találod >>



Üdv
A Kolostor Őre


Csak Könnyedén

.