2019. május 5., vasárnap

Mandela után 25 évvel

A Dél-Afrikai szabadságharcos Nelson Mandela -nak tevékenysége 1993 és 1994-ben csúcsosodott ki, amikor megkapta a Béke Nobel díjat, megtarthatták az első szabad és demokratikus választást, majd 94-ben elnökké vált.

Az Economist próbálta most 10 percben bemutatni hogy mi lett Mandela örökségéből 25 év után, és hogy hol tart ma az ország. Elgondolkodtató és megrázó képsorok következnek!




"Az oktatás a leghatásosabb fegyver ahhoz, hogy megváltoztassátok a világot."
 
Így szól Mandela-tól az idézet mondat a blogbejegyzés elején lévő, a videóban is szereplő óriásplakáton, ami egy hatalmas épület oldalán volt kifüggesztve. Hogy az oktatásnak valóban milyen ereje van, azt jól példázza az is, hogy a Magyar Szilícium Völgy alapítója és elnöke, Bojár Gábor egyszer úgy fogalmazott:
 
A Economist videójában szó van Dél-Afrika oktatásáról, lakhatási helyzetről, politikáról, tömeges szegénységről, korrupcióról, és sok minden egyébről. 25 év telt el azóta hogy az ottani emberek megteltek reménnyel és fényes tekintettel néztek a jövőbe, ami aztán szomorúan szertefoszlott.
 
Bár, Dél-Afrika messze van Magyarországtól, de egy ilyen negyedszázados visszatekintés elgondolkodásra késztethet sokakat a magyar rendszerváltással kapcsolatban is. Micsoda remény töltötte meg akkor az ország szívét, és aztán a nagy tömegek számára mi lett az akkori álmokból? Hogyan alakult az oktatás, a politika, a korrupció, és sok minden más?
 
A stadionok csillognak, az ország vezető politikusai ismét Oroszországot éltetik, és ismét a nyugatot temetik, és ismét csak riogatnak, és ismét csak "sötétben" akarnak tartani nagy tömegeket. Ha valaki túlzásnak érzi ezeket a sorokat, ajánlom barangolja be Magyarország megyéit alaposan, nézzen szét a vidéki állapotok közt, és beszélgessen kicsit a külföldre költözött magyarokkal is. Egy ilyen kirándulás után, Őfelsége atlantiszi világának sikerpropagandáján túl már egy másik kép fog felsejleni.
 
Mandela idézete
 
a fenti óriásplakáton arról szól, hogy az oktatás képes megváltoztatni a világot. De vajon, meg akar egyáltalán változni a világ?
 
 
Üdvözlettel
A Kolostor Őre
 
Csak Könnyedén
 
 
 
Társadalmi célú hirdetés: