2018. november 11., vasárnap

Vezérlőcsillag

A youtube hatalmas erdejében bolyongva egyszer csak, egy rég elfeledett kedvenc dal jött most velem szembe. Meghallgattam párszor, és ismét mélyen megérintett. Eszembe is juttatott még valamit! De, előbb jöjjön maga a dal, hallgassuk meg együtt!



Most ahogy újra meghallgattam ezt a csodálatos előadást, az énekes, "Cipő" csillagvárását, ez eszembe juttatta a Ji-king, a Változások könyvét. Pontosabban annak két jelét. A 39-est és a 40-est.

A Ji-king Konfuciuszhoz köthető öt klasszikus könyvek egyike. 
A világban és az emberekben végbemenő változásokat mutatja be 64 szimbólum (jel) által. Lao-ce Tao Te King -je után a Ji-king is a Taoista életfilozófiára mutat rá, csak Lao-ce-hoz képest bővebben. 
 
Ebből a könyvből juttatta eszembe a fenti dal a 39-es és a 40-es számú jelet, aminek leírásból elhoztam most néhány részletet ide, kedvcsinálónak. Hátha felkelti a kedves olvasó, a kolostor udvarára látogató érdeklődését, és jobban mélyére néz a Tao erőteljesen hömpölygő útjának.
 
A jelek leírása után érdemes ismét meghallgatni a dalt, és újra eltűnődni picit a dolgokon...
 
39. jel - Az akadály
 
(részletek)
 
- "A jel olyan akadályokat ábrázol, amelyek az idők során megjelennek, amelyeket azonban le lehet, és le is kell győzni."
 
- "A tévedhetetlen belső iránytartás végül üdvös kimenetelt eredményez. Az akadályok, amelyek csak egy ideig állnak fenn, nagyon hasznosak a saját személyiség fejlesztéséhez. Ebben rejlik a szorultság értéke."
 
- "Az akadályok és nehézségek visszalökik az embert önmagába. Míg azonban a közönséges emberek kívül keresik a bűnöst, más embereket vagy a sorsot okolva, addig a nemes ember önmagában keresi a hibát, s e befelé fordulás révén a külső akadály ösztönzőerővé válik a belső éréséhez és gazdagodásához."
 
- "Az akadályból való kiutat a befelé fordulás és a saját jellem magasabb szintre emelése jelenti."
 
- "Ha veszély fenyeget bennünket, akkor nem szabad vaktában előretörni, mert ez csak további bonyodalmakhoz vezetne. Helyesebb először visszavonulni - nem azért, hogy feladjuk a harcot, hanem hogy kivárjuk a cselekvésre alkalmas pillanatot."
 
- "A legnagyobb akadályok közepette barátok érkeznek."
 
40. jel - A szabadulás

(részletek)
 
- "A mozgás itt kikerül a veszélyből. Az akadály elhárult, a nehézségek megoldása a legjobb úton halad."
 
- "Olyan időszakról van szó, amikor a bonyodalmak és feszültségek oldódni kezdenek."
 
- "A szabadulás ideje feloldja az embert a nyomasztó terhek alól, és ösztönző hatással van az élet folyamataira, hasonlóan a megkönnyebbülést hozó esőhöz, ami kioldja a légköri feszültséget, és rügyeket fakaszt."
 
- "Amint elértük a szabadulást, térjünk vissza az élet megszokott rendjéhez, ez az üdvös."
 
- "A zivatar hatására kitisztul a levegő. A nemes ember hasonlóan kezeli azon személyek hibáit és vétkeit, akik előidézték a feszültséget. A tisztaságon keresztül teremt szabadulást."
 
- "Ha az ember teljes szívből a szabadulás feladatának szenteli magát, akkor belső egyenessége akkora erőt kölcsönöz neki, hogy azzal mint fegyverrel nyugodtan szembefordulhat mindennel, ami hamis és közönséges."
 
- "A helyzet olyan, hogy nincs szükség sok beszédre. Túl vagyunk az akadályon, elérkezett a szabadulás órája. Az ember békésen kipiheni magát, és nyugton marad."
 
 
 
Üdvözlettel
A Kolostor Őre
 
Csak Könnyedén
 
 
 
Társadalmi célú hirdetés: