2014. február 7., péntek

"Elvárom hogy ÍGY viselkedj!!!"

Ki lehet követelni a tiszteletet?
El lehet várni a szeretetet?
Lehet erőltetni azt hogy megbecsüljenek?
Rá lehet kötelezni másokat az őszinte elismerésre?

Ugye milyen egyértelműek a válaszok?
Akkor miért tesszük mégis ezt?

Magánéletben, üzleti viszonyokban, társadalmi vagy akár politikai jelenségekről legyen is szó. De miért van ez? Erőből semmi sem megy. Legalábbis hosszútávon. Ideig óráig rákényszeríthetjük a külvilágot, hogy színlelje felénk azt, amit látni akarunk, de hosszú távon bizony lehull a lepel. Lehet hogy félelemből, tudatlanságból, haszonlesésből, vagy egyéb motivációkból azt az arcát mutatja felénk a külvilág amit elvárunk tőle, de ez meddig tartható fent? Mire megyünk vele? Arra hogy hazugságban tartjuk vele magunkat. (és másokat) És mi értelme van ilyen zsákutcákban bolyongani? Akár annak aki éppen elvár valamit, akár annak aki teljesíti is?

Szeretetet, tiszteletet, elismerést, megbecsülést maximum megkapja, eléri, kiérdemeli az ember. Erőből kikényszeríteni nem lehet. Ha valaki mégis így tesz, az miről árulkodik? Arról hogy gyenge.

Mert az a könnyebb út. Az hogy valakit ledominálunk, megijesztünk, manipulálunk, fenyegetünk, és akár agresszívabb, akár manipulatívabb technikával rákényszerítjük az akaratunkat, az a gyengeség jele. Az a könnyebbik út. Az, hogy elvárjuk azt, viselkedjen úgy, ahogy mi szeretnénk, mert mi attól leszünk boldogok.

A nehezebb út az, hogy nem várunk el semmit másoktól, és mi magunk mégis boldogok tudunk lenni. Tesszük a dolgunkat, de a belső békénk, örömünk és boldogságunk nem másoktól függ. Persze örülünk másoknak és szituációknak, de nem ragaszkodunk. Nem kötődünk és nincs elvárás. Pláne másokkal kapcsolatban. Nincs agresszió, nincs elvárás, nincs akarás, nincs erőltetett törekvés. Nincs csalódás. Lágyság van, finomság, emelkedettség. Ez a nehezebb út. Azonban ez visz előrébb. Ez a meditáció útja.

Amikor az energiát nem az egóból (és annak játékaiból) merítjük, hanem a lélekből. A lélek nem vár el. A lélek nem akar, a lélek nem csalódik. Csak kiterjeszti a békét és az örömöt. Azt, ami nem másokból, hanem önmagából fakad.
Az egyik az egó, a másik a lélek útja.

"Nincs lágyabb mint a víz,
mégis a köveket kivájja:
nincs különb nála.
A gyenge legyőzi az erőset,
a lágy a keményet:
az ég alatt mindenki tudja,
még sincs, aki valóban felfogja."


Tao Te King >>

( Hangosköny verzió pedig itt >> )


* ** * ** * ** * ** * ** * ** * ** * ** * ** * ** * ** * ** * ** * ** * ** *

Meditatív ücsörgésünk, tűnődésünk és ráérős szemlélődésünk mai helyszíne és padja pedig:



A kép beküldője Galahed
Helyszín Hévíz.
Nagyításhoz klikk a képre




Üdv
A Kolostor Őre


Csak Könnyedén

*************************************************************************
A MISSZIÓ --> Hiszek abban hogyha minden családban lesz legalább egy, rendszeresen meditáló ember, az mindent meg fog változtatni! Türelmesebb, megfontoltabb, és sokkal kiegyensúlyozottabb lesz az ország. A célom az hogy ez összejöjjön, hiszen ez mindannyiunk érdeke is. Egy sokkal tudatosabb, emelkedettebb és kedvesebb társadalom már igazán ránk fér végre. A kolostoros blog egyszerű, és pénztárca kímélő eszközeivel, na és az internet segítségével ez könnyen elérhető. Ha tetszett ez a mostani bejegyzés, értékesnek, humorosnak, vagy éppen elgondolkodtatni valónak találtad, akkor mindenképp küldd tovább most másoknak is! HAJRÁ!