2010. október 25., hétfő

Buddhizmus és a sahaja jóga

-------------------------------------------------------------------------
...avagy a csodálatos elixír,
és a vallások esszenciája ami Benned van!

-------------------------------------------------------------------------

Hiánypótló blogbejegyzés, ami már régóta formálódott, és aminek a "kezdő lökését", igazán pár hete kaptam. A Meditatív Szombatok Pécsen című programsorozat pár héttel ezelőtti alkalmával, az egyik résztvevő tette fel nekem a kérdést:

- Hogyan kapcsolódik a Buddhizmus és a Sahaja Jóga?

És akkor ott esett le számomra, hogy privátba már milyen sok olvasóval leveleztem erről, és milyen régóta is formálódik bennem egy részletes blogbejegyzés e témában. Ott akkor, már a beszélgetés alatt tudtam hogy nincs tovább halogatás, megírom már végre ezt a bejegyzést! Íme!

------------------------------------------------------------------
Szócsere a lényegrelátás érdekében!
------------------------------------------------------------------

Vegyük ki a fent említett kérdésből a "Buddhizmus" szót, és cseréljük ki a, Kereszténységgel, Zsidó vallással, Krishna tudatú hittel, Hinduizmussal, Taoista hozzáállással, vagy bármely egyéb irányzattal, ami valamelyik (vagy több) Isteni Inkarnáció, azaz az Isteni Erő legtisztább megtestesülése után keletkezett. Szóval a kérdést én kibővíteném ezekre is. Mi a közös, mi a különböző bennük, és vajon hogyan is kapcsolódnak a sahaja jógához?

Ha igazán őszintén magunkba nézünk, és lehámozunk minden felesleges külsőséget, meg kell állapítanunk (...vagy legalábbis érdemes felfedeznünk) hogy minden egyes Isteni Inkarnáció (Buddha, Jézus, Krishna, Mózes, Lao-ce stb. stb.) lényegi üzenete egyforma! Mi is lehet ez? Valami olyasmi hogy, ismerjük meg igazán Önmagunkat és a világot. Fedezzük fel az Isteni Erő hatalmasságát, Békéjét és Szeretetét. Keressük és ápoljuk ezt a Kapcsolatot, és segítsünk másoknak is ide eltalálni. Lássunk és lépjünk túl a világ illúzióján (a maya-n) és leljünk rá arra az útra, amiben mérhetetlen és hatalmas együttérzés és szeretet van, amiből bármennyit meríthetünk. Ami bennünk és másokban is ott van, csak felfedezésre vár. Hogy meg tudjunk nyílni ez irányába. Szóval, szerintem valami ilyesmi az összes Isteni Megtestesülés üzenete. Nem igaz? Te hogy látod?

Természetesen, amikor koronként és kultúránként más más formában és képben jelent meg az emberek közt az Isteni Erő megnyilvánulása, akkor voltak akik felismerték, voltak akik nem. Voltak akik harcoltak ellenük, támadták Őket, voltak akik csak kételkedtek. Voltak akiknek nem fért a fejükbe (és a szívükbe) hogy ez megtörténhet. Szóval volt mindenféle jelenség. Aztán az ember, a "Tiszta Üzenet" és a "Tiszta Tanítás" bölcsességét, és lényegét elkezdte ferdíteni. Hozzátett és elvett belőle. Ilyen-olyan rituálékkal, és egyre több külsőséges elemekkel kezdte felruházni. Csoportosulásokat és hierarchizálódást kezdett köré építeni. Elkezdett erőteljesen válogatni és szelektálni arra nézve, hogy melyik "próféta", melyik Inkarnáció az Igazibb? Tényleg, szerinted vajon melyik az Igazibb? Jézus? Buddha? Ábrahám? Krishna? (...és még sorolhatnám)

Azt hiszem érted már mire szeretnék kilyukadni. Nézzük akkor most a kapcsolódást a sahaja jógával. Hogyan is jelenik meg ez a meditációban, hogyan is élik meg ezt a sahaja jógát gyakorló meditálók?

-----------------------------------------------------------------------------
"Aki tiszta fény, s a világossághoz folyton visszatér,
nem éri veszély: az állandóságban él.
...
Ha van igaz tudásom: a nagy utat járom,
s csak attól félek, hogy letérek.
A nagy út sima, de az embereket vonzzák az ösvények."


Tao Te King, részletek
-----------------------------------------------------------------------------

Az egész finomenergia rendszerünk, szinte úgy működik mint egy spirituális történelemkönyv, annyi eltéréssel, hogy nincs óriási eltérés a múlt és a jelen közt, hiszen bizonyos erők, itt most a jelenben ébrednek fel bennünk. Mit is jelent ez pontosan?

Az összes csakránknak és energiacsatornánknak, meg van a feladata, ereje és tulajdonsága arra nézve hogy életünk melyik területéért felelnek. Megvan a pontos szerepe, hogy melyik felelős a dinamizmusért, az alázatosságért, az elégedettségért, az önbecsülésünkért, magabiztosságunkért, bölcsességünkért, az életben betöltött szerepeinkért. stb. stb. Szóval bármilyen hihetetlennek tűnik is, de életünk minden pillanatának "minősége", ettől a rendszertől függ! Ezért is érdemes ezt "jól karbantartani"!

Visszatérve a "Próféták", az "Útmutatók", (vagy hívhatjuk az Isteni Inkarnációknak) személyéhez és világához, van még pár nagyon érdekes és tanulságos dolog Velük kapcsolatban. Túl azon ahogy az elején írtam, hogy valójában mindannyian ugyanarról "beszéltek", Tanításuk lényege egy volt, azonban mindegyik "képviselt" egy-egy fontos tulajdonságot is! Az Isteni Erőnek, különböző Aspektusait képviselték, pont azért, hogy az "eljövetelükkel" megalapozzák ezt az emberiségben. Mik is ezek? Nézzünk pár példát:

Jézus megmutatta az alázat és az ártatlanság, a tisztaság erejét. Buddha megmutatta a vágytalanság és az egónélküliség útját. Krishna tanítása, a kinyilatkoztatás és a tanú állapot szemlélése köré (is) épült. Szókratész, Mózes, Lao-ce megmutatta a Mester Elv erejét, és lehetne ezt még sorolni tovább is. Tehát túlmutatva mindazon, hogy ezeknek az Isteni Megtestesüléseknek megvolt a közös útmutatásuk és tanításuk, egy-egy Erőt, tulajdonságot, aspektust testesítettek meg az egész életükkel. És most jön a legszebb része a "dolognak"!

Ezek mind-mind bennünk vannak! Ezek az erők és tulajdonságok mind-mind bennünk vannak, csupán a negativitásaink, a rossz szokásaink, a tudatlanságunk elhomályosítja, és nem engedi felszínre jönni! És valójában ezeken a tulajdonságokon és erőkön keresztül, ezeknek a "képviselői" is bennünk élnek! Jézus, Buddha, Krishna.... és az összes Megtestesülés ereje ébred fel egy-egy csakrában, ha elkezd megfelelően működni és "dolgozni" az életünkben. Arról hogy ki melyikben található bővebben itt találsz infókat:

www.csakra-kerek.hu
www.adiguru.hu

---------------------------------
KULCS a zárhoz
---------------------------------

Ahhoz pedig hogy ezek a csodálatos, tiszta Isteni Erők és tulajdonságok felébredjenek bennünk, azaz a csakráink elkezdjenek igazán jól és szépen "működni", ahhoz kell a legfőbb kulcs, ami felébreszti és beindítja Őket! Ez pedig nem más mint a kundalini!

És itt kanyarodunk vissza a blogbejegyzés leges legelejére. Ha ezt a "kulcsot" megtaláljuk magunkban, akkor nem a Buddhizmus és a Sahaja Jóga kapcsolata valósul meg, hanem a legfőbb elixír, az Isteni Esszencia fog Benned felébredni, hiszen közelébe kerülsz, már nemcsak Buddha, hanem Jézus, Shiva, Ráma, Zarahustra és az összes többi Isteni Inkarnáció erejéhez, tulajdonságaihoz és bölcsességéhez...

Tehát amikor meditálsz, akkor nem "csak" ellazul az elméd, megnyugszol, kikapcsolsz és feltöltődsz, hanem sokkal több minden történik Benned... sokkal, sokkal több!


Üdv
A Kolostor Őre


Csak Könnyedén

.