2020. június 19., péntek

Az öregember és a hegy


Teljes oldalas cikkben mutatja be a Spiegel magazin a híres túrázót, Brocken Benno-t a születésnapján. 88 éves az öregúr. És életében először most autóval ment a hegyre. Kicsit szégyellte is magát.

Ahogy minden reggel, most ist fél nyolckor felkelt - írja a Spegel, majd a kockás ingét felvette, és Helgával, a feleségével együtt elfogyasztotta reggelijét. Aztán időjárás ellenőrzés. Pont túrázáshoz megfelelő. Túrabot elő, és már indul is. Csak most autóval.

A fenyők közt a legboldogabb.

Azok a kedvenc fái. Végigtekint a viharkárokon, letört ágak, új hajtások stb. Hat kilométer kb a Brocken hegy csúcsa, amit már sok ezerszer megtett. (pontosabban és hivatalosan: 8888-szor) Most is menne, de néha változnak a tervek. Súlyos betegségben szenved. Így aztán most kocsival kénytelen felmenni.

Benno Schmidt túravezető

korából kapta a Brocken Benno becenevet, természetesen a Brocken hegytől inspirálva. Díjak, címek, kitüntetések és rekordok kísérik útját, amiket az elmúlt évtizedekben kapott. Beszélt a motivációiról is:

- Szuperlatívuszokban tudja csak említeni a Brocken hegyet, amely szerinte a legnémetebb hegy.
- A túrázás és a természet szeretete és öröme.
- Az a különleges nyugalom, amit árasztanak a fenyők, a tölgyek, a bükk, és az egész erdő.
- A sok érdekes találkozás, amikor a hozzá hasonló túrázókkal kerül kapcsolatba a hegyen.
- A rendszeres mozgás öröme.
- És végül, ami még fontos motivációként dolgozik benne: példaképként tudjon állni a fiatalabb és az idősebb generáció előtt.

Két évvel ezelőtt készült egy rövid videó, amiben bemutatja szó van a túrázásról, az erdőről, a hegyről, és egy könyvről is, amiben Ő segít a túrázóknak eligazodni:




Teljesítményének titkát abban látja,

hogy erős akarat és fegyelmezettség van benne. Mesél még érdekes kalandokról is, amiket a hegyen élt át. Az időt és a test kopásait azonban Ő sem tudja megállítani, idén rákot diagnosztizáltak a 88 éves öregúrnál. Háromszor műtötték, és a kezelésektől a lába is elgyengült.

Átmenetinek érzi csupán a helyzetet, hiszen úgy tervezi hogy megerősödik, és hamarosan újra túrázni fog, megy a hegyre. Egyelőre most még csak autóval. Amikor kiszállt a kocsiból 150-en várták a hegytetőn, barátok, túrázók és helyiek, hogy együtt énekelhessék: Happy Birthday, lieber Benno!

A 90-edik születésnapjára szeretné elérni azt, hogy meglegyen a 9000-dik túrája és a csúcsra érkezése.

- - -

Sok sikert és jó egészséget hozzá, Herr Benno!


Üdvözlettel
A Kolostor Őre

Csak Könnyedén



Társadalmi célú hirdetés: