2013. november 4., hétfő

"Tano Cariddinek nincsenek érzelmei!"

Hangzik el a fenti mondat a legendás filmsorozat, a Polip egyik epizódjában. Emlékszel még a filmre? A 80-s 90-es évek híres sorozata az olasz alvilág sötét figuráival, és Cattani felügyelő reménytelen küzdelmeivel.

Volt ott bizony fegyverek ropogása, véres robbantások, politikai összefonódások, leszámolások, hatalmi játszmák, és minden ami csak belefér egy ilyen filmbe. És természetesen az elhagyhatatlan főgonosszal, Tano Cariddivel. Akinek mint tudjuk, nincsenek érzelmei. Na de létezhet egyáltalán ilyen az életben? Van ilyen ember, akinek nincsenek érzelmei? Hogyan is néz ez ki a csakrák és a spiritualitás szintjén? Ebből a blogbejegyzésből most itt kiderül. Ha megérted ezt a jelenséget, jobban meg fogod érteni az embereket, a világot, és még talán egy kicsit magadat is. Nézzük hát!

Tano Cariddi valóban egy könyörtelen figura volt. Mondhatni szívtelen ember. Semmi érzelmesség, semmi gyengédség, csakis az erő és a könyörtelenség. Hideg fejjel meghozott kegyetlen döntések, hatalmi harcok, és a másokon való gátlástalan átgázolás jellemezte. Számára az emberek csupán letiporni, vagy kihasználni való figurákat jelentettek a sakktáblán. Semmi többet. Kíméletlen egy hozzáállás ez az élethez, és sajnos nem is olyan ritka jelenség mint hinnénk. No de mitől is van az, hogy az egyik ember ilyen, a másik meg olyan lesz?

Ismerjük meg a nadi -k világát!

Olvashattál és hallhattál már ezekről akár a jógameditáción, akár a góbék meditációs programjain, vagy a Jívana magazinban is.

Az energiacsatornáinkat hívjuk nadi -knak, az energiaközpontjainkat pedig csakráknak. Ezeket az idegrendszerünkön keresztül érzékelhetjük. A baloldali, a jobboldali, és a középső energiacsatornáink, életünk különböző területeiért és dolgaiért "felelősek". Vagy úgy is lehet mondani, különböző jellegű energiákkal segítik az életünket.

A baloldali, az ida nadi, vagy más néven tamo guna energiája adja az életünkben a vágyainkat, az érzelmeinket, a múlthoz való kapcsolódásunkat, az örömünket, a kialakult szokásainkat és egyéb hasonló dolgokat. Ez nőiesebb energia.

A jobboldali, vagy a pingala nadi, rajo guna energiája adja életünkben az alkotást, a tevékeny életet, a fizikai és mentális aktivitásunkat, a racionális gondolkodást, a jövővel való kapcsolatunkat, a kellő felelősség felvállalását és hasonló dolgokat. Ez férfiasabb energia.

A középső, a szusumna nadi, a sattwa guna pedig adja az evolúciós fejlődésünk, és a spirituális felemelkedésünk jellegét, erejét és dinamikáját. A jelennel való kapcsolatunkat. Ebben a csatornában emelkedik fel a kundalini energia, amely aztán kiegyensúlyozza és feltölti energiával a csakráinkat, és megvilágosítja az egész finomenergia-rendszerünket.

Mi történik ha felborul az egyensúly?

Ahhoz hogy életünk érzelmi és értelmi oldalához, a vágyaink és a cselekvéseink kellő egyensúlyát megtaláljuk, ahhoz az kell, hogy az energiacsatornáink jó állapotban legyenek. Ha ez kialakul, azután kezdhetünk el középre, egyensúlyba jutni, és a középső csatorna mentén, egyre inkább "felemelkedni", a Lélekké válni, Egységbe, Kapcsolatba (Jógába) jutni az Isteni Egésszel. No de addig persze még vannak "megborulások", kiegyensúlyozatlanságok is ilyenek. Ahogy láthattuk, Tano Cariddi energiacsatornái sem voltak egyensúlyban, és ezért vált olyan emberré (a filmben) amilyenné. Azért mert...

Ha valaki túlságosan eltolódik az energiacsatornák egyik irányába, mint pl. Tano a jobboldalra, akkor felborul az egyensúly. Túlságosan is sokat használja a jobboldali energiacsatorna erejét, így kimeríti azt, és a baloldali energiacsatornáját pedig egyáltalán nem használja, és az olyan mintha kiüresedne. Minden figyelme és energiája a baloldalból átmegy jobboldalra. Hogyan néz ez ki az életben?

A jobboldal energiája, a túlzott aktivitás, jövővel foglalkozás, racionalitás, tervezés és cselekvés férfias jellegű energiái kezdenek el "túlburjánzani", és ezeknek már egy "torzabb" változata jelenik meg. A túlzott aktivitás megnöveli az Egót, amely aztán elkezd dominánssá és agresszívvé válni. Egy idő után semmi tisztelet nem lesz benne mások iránt. Csakis a környezet befolyásolása, és a mások fölötti hatalomgyakorlás mozgatja. Mentális tevékenysége, gondolati és racionális világlátása már egyre inkább csak ennek az egós, agresszív és domináns hatalmi céloknak áll a szolgálatába. Elnyomni, ledominálni másokat, miközben saját magát (egóját) tolja előtérbe.

Mivel az egyensúly felborul, és sok időt és energiát tölt a jobboldali csatorna "vonzásában", ezért a baloldali csatorna energiáinak a tulajdonságainak pedig már nincs erejük megnyilvánulni az életében. Azaz, olyanná válik, mint akinek egyáltalán nincsenek érzelmei. Szívtelenné, embertelenné válik. Csak a hideg számítás, a racionalitás dolgozik az életében. A vágyak szintjén is elkezd "torzulni" az illető, hiszen egyáltalán nem szép és emberi (Isteni) vágyak kezdik el mozgatni, hanem sötét, aljas és számító, nem tiszta vágyak. És hát ilyenkor a tiszta, fesztelen és ártatlan öröm állapot is messzire elkerüli az illetőtől. Ráadásul túlságosan is komollyá válik. Akár fontoskodóvá, komolykodóvá, másokhoz képest felsőbbrendű lénynek tekinti önmagát.

Persze megnyilvánulhat az egyensúlytalanságban az is, hogy valaki pedig épp ellenkezőleg, a baloldali energiacsatorna "vonzásában" tölt több időt, és akkor annak a tulajdonságai "torzulnak" az életében, miközben teljesen elhanyagolja a jobb oldalt. Ez látható olyan emberek életében akik örökké panaszkodnak, letargikusak, és túlságosan is elmerülnek az érzelmek világában. Állandóan meghatódnak, sírdogálnak, önbecsülésük nagyon gyenge, és figyelmük örökké a múltban van. Csakis a saját érzelmi világukkal vannak elfoglalva. A szerelemükkel, a családjukkal, a kiskutyájukkal, a cicáikkal, no és persze az érzelmes filmekkel, versekkel és emberekkel.

Vagy akár a múlthoz kapcsoló sértettséggel és szorongással. A sérelmeiket és a sebeiket nyalogatják állandóan, és semmi erejük felébreszteni magukban a jobboldali energiacsatorna tulajdonságait. Nem képesek aktivizálni magukat se testi, se mentális szinten. Nem tudják racionálisan felmérni a helyzetüket, nem tudnak lépéseket tenni a jövő irányába. Nincs erejük, letargikusak. Nem képesek se tervezni, se cselekedni. Csak a sírás rívás, nyöszörgés és panaszkodás. Ilyenkor persze egyre jobb barátságba is kerülhetnek az alkohollal, drogokkal és egyéb bódító szerekkel, amelyek még inkább legyengítik őket. Ahogy a Tano Cariddi féle jobboldalas dominancia, így ez a fajta baloldalas letargikusság sem egy kívánatos állapot.

Mit lehet tenni?

Túl egyszerű lenne annyit mondanom, hogy meditálni érdemes?
Pedig így van.
Persze ha valaki nagyon el van tolódva az egyik oldal felé, akkor nem egyik napról a másikra fog helyre billenni. Ráadásul mint egy inga, amelyik túlságosan elhajolt egy irányba, ahhoz hogy beálljon középre, előtte átbillen az ellenkező oldalra is. Ezért azok, akik inkább letargikusak, azok ne lepődjenek meg, ha egy idő után átmennek majd az aktivitás, a "ki ha én nem" állapotába, az "ide nekem az oroszlánt is", meg a "majd én megoldom" típusú energiától duzzadó pingala nadi oldalába. Akik viszont ebben a túlpörgős, egós, aktivizálós túlzott lendületben vannak, azok amikor egy picit leadnak ebből, ha nem figyelnek, könnyen a túloldalon találhatják magukat, a "most már semmi sem érdekel" típusú teljes "leülésben".

Az egyensúly törékeny dolog

Ahogy egy remek kis művészi videó be is mutatja azt, mennyire törékeny. És minél meditatívabbá, minél finomabbá válsz, annál inkább érzékeled majd csak hogy mennyire is! Mert amikor már megtapasztaltad a valóban harmonikus, emelkedett és könnyed létezés, a Lélek Isteni állapotát, akkor már ahhoz képest fogod majd viszonyítani a pillanatnyi állapotodat! És onnan, az emelkedettségből "visszanézve" érzékelhetjük csak igazán finoman, hogy mennyire nem is vagyunk most egyensúlyban. Mennyire inkább a baloldal húz, vagy mennyire inkább a jobb oldal. És ennek az ingázásnak, ezeknek a kibillenéseknek lehet látni egyénileg és kollektíven is a társadalmi jelenségeit. Hol ide, hol oda billenünk mi emberek, azonban a jó hír az, hogy egyre többen, és egyre többször tapasztalják meg a "közép utat", és az ottani "emelkedést", amelynek élményei nem múlnak el nyomtalanul az ember lényéből. Újra és újra vissza szeretne térni hozzá, hogy a "találkozás" megadja számára a kellő nyugalmat, békességet, emelkedettséget, az Isteni Megváltást, a Lélek Örömteli, Könnyed Állapotát.


* ** * ** * ** * ** * ** * ** * ** * ** * ** * ** * ** * ** * ** * ** * ** *

Meditatív ücsörgésünk, tűnődésünk és ráérős szemlélődésünk mai helyszíne és padja pedig:



A kép beküldője Tímea.
Helyszín az Őrség, Őriszentpéter.
Nagyításhoz klikk a képre!




Üdv
A Kolostor Őre


Csak Könnyedén

*************************************************************************
A MISSZIÓ --> Hiszek abban hogyha minden családban lesz legalább egy, rendszeresen meditáló ember, az mindent meg fog változtatni! Türelmesebb, megfontoltabb, és sokkal kiegyensúlyozottabb lesz az ország. A célom az hogy ez összejöjjön, hiszen ez mindannyiunk érdeke is. Egy sokkal tudatosabb, emelkedettebb és kedvesebb társadalom már igazán ránk fér végre. A kolostoros blog egyszerű, és pénztárca kímélő eszközeivel, na és az internet segítségével ez könnyen elérhető. Ha tetszett ez a mostani bejegyzés, értékesnek, humorosnak, vagy éppen elgondolkodtatni valónak találtad, akkor mindenképp küldd tovább most másoknak is! HAJRÁ!