2010. július 2., péntek

Kérdések Tőletek

Folytatódik tovább, a május elején elindított olvasói kérdések megválaszolása. A mai kérdések is nagyon tanulságosak, könnyen lehet hogy Benned is felmerültek már, úgyhogy fogadd sok szeretettel, és figyeld, hogy Nálad hogyan jelennek meg ezek a dolgok az életedben!

- Más jógánál fontos az étkezés, a ruházat, és hasonló külsőségek, itt viszont nem. Mégis elérjük azt a hatást?

- Csakrákról bővebben ha lehetne. Befolyásolja a meditációs képességeket, ha nyitva, zárva vannak?

- Hogyan lehet egész nap meditatív állapotban lenni, abban dolgozni, étkezni és élni?

- Lehetek-e jó meditáló, ha nem tisztelem Shri Matajit?


Nézzük a válaszokat, legalábbis ahogy én látom, tudom, érzem őket. Még egy dolgot had említsek meg. Függetlenül attól, hogy én mit válaszolok, Te azért mindig figyeld magadban azt, hogyan látod Te ezeket a dolgokat. Nem baj ha nem értük (érzünk) egyet! Ráadásul azt is figyeld meg Magadban, hogy hogyan változnak meg, hogyan alakulnak át Benned a dolgok! Vonatkozzon ez most nem csak ezekre, hanem az összes korábban megválaszolt kérdésre! Csak figyeld, hogy az érzések hogyan alakulnak át, vagy éppen maradnak ugynazok Benned, egy témával kapcsolatban! Kellemes "szemlélődést" kívánok, Önmagad dolgaihoz, és most már tényleg jöjjenek azok a kérdések!

- Más jógánál fontos az étkezés, a ruházat, és hasonló külsőségek, itt viszont nem. Mégis elérjük azt a hatást?

Az étkezésről már készült egy hanganyag, a Vissza az alapokhoz című sorozat 3. részében, ezért erről most bővebben már nem írnék.

Az egészről annyit mondanék, hogy amíg nagyon sok jóga, és egyéb meditációs(nak mondott) technika, klub és egyebek teljesen el vannak veszve a külsőségekben, addig pont a lényeghez nem jutnak el! A legtöbb ilyen csoportosulás, vagy technika, vagy klub, természetesen üzleti alapon szerveződik, (kiváncsi lennék, vajon ingyen, pusztán jóindulatból hányan oktatnának, vagy tevékenykednének ott bármit is!!!) ezért nagyon nagy fontosságot tulajdonítanak "elengedhetetlen" külsőségeknek és kellékeiknek.

Amit én megfigyeltem az embereken, itt a sahaja jógában eltöltött, közel 7 évem alatt a ruházkodással kapcsolatban, hogy ugyanaz jellemző, mint az egész életükön, életünkön történő átalakulás! Azaz, a szélsőségekből, rendezetlenségekből, átalakul egy rendezettebb, összeszedettebb, harmónikusabb létezéssé. Hogyan is értem ezt? Az emberek sokszor a külsőségeikkel, frizurájukkal, ruházatukkal, stb. stb. próbálják kifejezni, saját fantasztikus, különleges és egyedülálló személyiségüket, amely, ha rendszeresen meditál az ember, akkor teljesen értelmét veszti. Nem ebben fogja keresni, és megtalálni az ember az örömét. Az elégedettséget, örömöt és békét önmagában fogja megtalálni, és nem a külvilágtól fogja elvárni.

A rendszeres meditációtól, valahogy teljesen magától, idővel elhagy az ember olyan dolgokat, mint slamposság, túlzott divatelemek, rendezetlenség, igénytelenség, piperkőcség, vagy bármi hasonló. Azt figyeltem meg, hogy ha tényleg meditál valaki, akkor egy sokkal méltóságteljesebb, kultúráltabb, kellemesebb modorú emberré válik, és ez megjelenik ruházatán is. Ezek inkább amolyan tükörként látattják azt, hogy mi van belül.

Nem kell azt hinni, hogy csakis úgy juthatunk el a Nirvánába, Megvilágosodásba, Meditációs Élményekhez, Jóga állapotba, vagy nevezzük bárhogy, ha böjtölünk, vegetáriánusok vagyunk, lenyírjuk a fejünket kopaszra, ha megpróbálunk mantrákat naponta 1000-szer elhadarni, vagy ha keleties ruhákba bújunk, telerakjuk a lakást mindenféle szobrocskákkal, magukra tetováltatunk távolkeleti ábrákat, tűzön járunk, vagy sorolhatnám itt sokáig ezeket....

Nem, ahhoz hogy a belső békénkkel, a Lélekkel, a bennünk lévő Istenivel való találkozásunk megtörténjen, a fő hangsúly nem a külsőségeken kell hogy legyen, hanem a belsőnkön! A teljes "belső" lényünkön, érzelmeinken, gondolatainkon, intuíciókon, és legfőképpen azokon, ami ezen túlvan! Az ezek mögött ott rejlő Mindenen Átható, megnyugtató és felemelő végtelen lélek. Ebben segít Shri Mataji, a sahaja jóga és a kundalini, hogy ez a kapcsolat létrejöjjön, és megerősödjön az ember életében.

- Csakrákról bővebben ha lehetne. Befolyásolja a meditációs képességeket, ha nyitva, zárva vannak?

Egy komlpett weboldal készült csakrák témában, azt mindenképp érdemes tanulmányozni: www.csakra-kerek.hu

Nem is azt mondanám, hogy nyitva, vagy csukva vannak a csakrák, hanem hogy ha, minél jobb állapotban vannak, azaz egyre kevesebb negatív erő található bennük, akkor igen, egyre jobban tudunk meditálni. Ehhez érdemes alkalmazni pár csakratisztító és feltöltő meditációs gyakorlatot. Ebben a bejegyzésben találsz jópárat >>

Szóval, minél inkább negativtásoktól, negatív erőktől mentesek az energiaközpontjaink, energiacsatornáink, annál mélyebb, feltöltőbb és kellemesebb lesz a meditációnk.

- Hogyan lehet egész nap meditatív állapotban lenni, abban dolgozni, étkezni és élni?

Az emberiség történetében ez a mostani meditációs/spirituális fejlődés egyedülálló, és soha nem tapasztalt méreteket ölt. Nem az egyének szintjén, hanem kollektíven "emelkedik" az emberiség egyre nagyobb része. Egyenlőre nem vagyunk ott, hogy egész nap, megvilágosodott Buddha állapotban legyünk, de afelé tartunk! Folyamatosan azért még vissza-vissza csúszunk, ebből az emelkedett állapotból, de aztán újra meditatívakká válunk...

Az egész napos meditáció élményéhez erős Figyelemre (A Lélek figyelmére) és folyamatosan, aktív, intenzíven "működő" kundalini energia szükséges. Az, hogy ez az erő egész nap erősen "dolgozzon" bennünk, aktív legyen, ehhez pedig az szükséges, hogy a teljes figyelmünk ezt támogassa a nap minden pillanatában! Egyelőre nem itt tartunk, de a rendszeres napi meditációkkal által megerősödve, már egyre több időt tudunk napközben is ebben az állapotban eltölteni. Aztán...

Például nekem, nagyon durva volt a hetem a munkahelyen. Rengeteg meló, és sok-sok ostobasággal találkoztam, olyannal, amikor hozzá nem értő dilettáns főnökségnek a tevékenysége, sok-sok embernek került rengeteg felesleges munkájába! És ez most nálunk eléggé szélsőséges helyzetet öltött, úgyhogy fel is ment bennem a pumpa rendesen, és ilyenkor bizony könnyen magával rántja az embert az indulat, és még sok egyéb dolog, DE!

Ezek a belső viharok és háborúk, már kevésbé olyan durvák, és hosszúak, mint mondjuk a meditáció előtti életemben. Amikor benne vagyok egy ilyen szituban, akkor ott teljesen látom, hogy mi az ami magával ragadt, egy ideig még "dolgozik bennem" a negativitás, aztán sokkal hamarabb túljutok rajta mint korábban. Sőt, van olyan, ami már abszolút meg sem érint! Régen kiborító lett volna, most pedig teljesen felül tudok rajta emelkedni...

Na így fejlődünk, és így fogunk szépen lassan ahhoz közelíteni, hogy az egész napunkat az emelkedettség jellemezze! Ehhez viszont elengedhetetlen a rendszeres meditáció egyénileg is, és kollektíven is másokkal!

- Lehetek-e jó meditáló, ha nem tisztelem Shri Matajit?

Az örök és klasszikus, visszatérő téma. Erről már többször publikáltam egy videót. Kezdetben én is így meditáltam, és nagyon távolinak éreztem magamtól Shri Matajit, úgyhogy megértem az ilyen jellegű kérdéseket. Igen, lehet így is fejlődni a sahaja jóga meditációban. Meg lehet tapasztalni a meditáció csendjét és békéjét. Azonban ha az ember folytatja, akkor még intenzívebb tapasztalásai lesznek, és szépen lassan lehullanak a benne lévő ellenállások Shri Mataji irányába. Nem erőltetve, nem durván, hanem szépen, finoman és lágyan, átalakul a viszonya és az érzései Shri Mataji felé.

Aztán majd még jöhetnek egyéb, mély felismerések is ezügyben. Akkor kezdődik csak el igazán a meditációban, és a sahaja jógába történő, valódi elmélyülés! Már az addigiak is nagyon nagy segítséget tudnak nyújtani az ember életében, olyan élményeket kaphat, ami nagyon felemelő, de úgy tudnám ezt megfogalmazni, hogy akkor még "csak" résnyire nyitotta meg az ablakot, hogy bejöjjön a fény, és a tiszta friss levegő a szobába... amikor eljön az ideje, hogy kinyíljon teljesen az az ablak, na akkor kerül az ember egy teljesen más szintre, és akkor érti/érzi csak meg igazán, mit is jelent ez a különbség az ablak kinyításában. Ez egy folyamat, ehhez meg kell érni, és ahogy az előző témánál irtam, ehhez elengedhetetlen a rendszeres meditáció egyénileg, és kollektíven is!

Kívánom hogy a blogolvasók közül is egyre többen jussanak el ide, legyen részük nekik is ebben az Áldásban, hogy utána Ők is tovább tudják adni másoknak, és így az életünk, közös Sorsunk itt a földön, sokkal szebb, örömtelibb, és emelkedettebb lehessen!


Üdv
A Kolostor Őre


Csak Könnyedén

.