2015. július 11., szombat

A diktátorok lélektana


Tömeg - Egyén - Hatalom

avagy tanulságok egy több mint
70 évvel ezelőtti interjúban

Carl Gustav Jung
, a híres svájci pszichológus elgondolkodtató sorai, aminek tanulságait a mai 21. században is hasznosíthatjuk. Ha merjük. Azaz, ha van bátorságunk szembenézni a folyamatokkal. Azon belül is, leginkább önmagunkkal.

Előző blogbejegyzés, az "Indul a görög aludni", picit karikírozós lett, talán a kelleténél több fricskával. Most viszont megpróbálok realisztikusabb lenni.

Jung interjújához

egy hosszabb kommentárt akartam írni. Arról, hogy amiről Jung beszél, azaz a társadalom (és benne az egyén) néplelke, kollektív érzései miképpen csúcsosodnak ki egy-egy emberben. Egy politikai, vagy bármilyen vezetőben. És arról akartam írni, hogy ez mennyire jelen van még ma is, a 21. sz. -ban.

Amikor azt látjuk hogy
egy politikus,


vezér, vagy kollektív vezetés, mekkora őrültségeket csinál egy néppel, és hogyan vezetnek falnak egy országot, akkor már nem is a fővezér a kérdés. Hanem maga a nép. Mert bár fájdalmas lehet ezt beismerni, de bizony a nép kollektív ostobaságából, frusztrációiból, és egyéb "negativitásaiból" táplálkozik a "vezér".

A spiritualitás és a meditáció

az önismeretről szól. Így egy ilyen szituációban is lehet mindig kifelé mutogatni, másokat hibáztatni, de a megoldáshoz vezető úthoz, mindig magunkba kell tekinteni. Egyénileg is, és kollektíven is. És Jung interjúja bár több mint 70 évvel ezelőtti, de amíg az ember, ember, addig mindig aktualitása lesz. Minden földrész, minden országában.

Ezzel kapcsolatban terveztem egy hosszabb gondolatsort. Kicsit karikírozva, vagy komolyabban, vagy bárhogy. Kitekintve külföldi példákra, vagy elgondolkozva magyar dolgokon.

Pl: azon, hogy vajon miért lehet az, hogy Magyarország "boldogan" csúszik vissza egy feudális, középkori társadalom szintjére. Aztán arra jutottam, hogy inkább hagyom. Fedezd fel Te magad azokat a tanulságokat és elgondolkodtató dolgokat, amik rejt ez az interjú. Aztán a felismerésekkel és a tudással pedig kezdj, amit tudsz. Kellemes tanulmányozást kívánok, olvasd figyelmesen!


Carl Gustav Jung - A diktátorok lélektana >>
* * *


Meditatív ücsörgésünk és ráérős szemlélődésünk
mai helyszíne és padja pedig:
A fotó készítője Mariann,
helyszín, India, Jodhpur.
Nagyításhoz klikk a képre!

Üdv
A Kolostor Őre


Csak Könnyedén

*******************************************************************************
A MISSZIÓ --> Hiszek abban hogyha minden családban lesz legalább egy, rendszeresen meditáló ember, az mindent meg fog változtatni! Türelmesebb, megfontoltabb, és sokkal kiegyensúlyozottabb lesz az ország. A célom az hogy ez összejöjjön, hiszen ez mindannyiunk érdeke is. Egy sokkal tudatosabb, emelkedettebb és kedvesebb társadalom már igazán ránk fér végre. A kolostoros blog egyszerű, és pénztárca kímélő eszközeivel, na és az internet segítségével ez könnyen elérhető. Ha tetszett ez a mostani bejegyzés, értékesnek, humorosnak, vagy éppen elgondolkodtatni valónak találtad, akkor mindenképp küldd tovább most másoknak is! HAJRÁ!