2013. december 19., csütörtök

Szavak, melyek megbabonáznak

Olyanok, amelyeket ha meghallok valahol, vagy olvasok róluk, szinte mágikus tiszteletadással hajtok fejtet előttük. Lenyűgöznek, inspirálnak, feltöltenek. Nem is a betűk, hanem a mögöttük lévő jelentés. Az üzenetük. Egyik ilyen kedvenc szavamról olvashatsz most bővebben.

Érdemes néha megállni a hétköznapok taposómalmában. Megállni és megnyugodni. Az élet néhány alapvető dolgait újra átgondolni. Ki tudja, talán még sikerül is picit megpihenni, feltöltődni.

A szó ami lenyűgöz, és amiről ma bővebben olvashatsz, az a

Türelem

Imádom és lenyűgöz. Talán azért is, mert több időt szeretnék a társaságában tölteni, mint amennyit tudok. Sokat fejlődtem persze az évek alatt, de minél inkább közelébe kerülök a türelemnek, annál mélyebben látok mögé. Minél inkább bekukkanthatok a türelem birodalmába, annál inkább tágul a látóköröm, és fedezem fel azt, hogy micsoda hatalmas tér is van még ott. Óriási terület.

Aki türelmes az erős. Felül tud emelkedni a dolgokon. Tud várni. A letargia nem türelem. A lustaság és a beletörődés a dolgokba, az sem türelem. Az erő a türelem. Akiben van, az képes megvárni a dolgokat. Aki türelmes, az barátságban van az idővel. Tudja hogy mindennek megvan a maga helye és ideje. A természetes sorsa, ritmusa és üteme. Aki türelmes, az képes alkotni. Nemcsak kapkodni, hanem építeni, alkotni.

A mai rohanó ember egyre inkább híján van ennek a képességnek. Ma már lassan egy filmet sem tudnak úgy végignézni az emberek, hogy közben fél szemmel ne a facebook-ot, vagy az email fiókjukat figyeljék. Akár egy 10 perces youtube videó türelmes végignézése is gond már. A felpörgött világ befektetői szinte már nem is tudják értelmezni a hosszútávú (több évtizedes) befektetések fogalmát. Az egyre gyorsabb autóinkkal, egyre nehezebb türelmesen hajtani. Előre lefagyasztott félkész ételek mellett kinek van már türelme pl: tésztát gyúrni? A föld másik végére azonnal továbbított email-ek világában, hol van már a több hetes, izgalommal teli, postás várás egy levél váltás kapcsán? Eltűnt. Persze ez nem baj, mert fejlődnünk kell. Minden szinten. Azonban a fejlődésben vannak dolgok, amelyeket érdemes megtartanunk.

Ilyen a türelem is. Ha óvatlanok vagyunk, és a világ fejlődésének a rohanásában kicsúszik a türelem a kezünk közül, akkor mi lesz? Türelmetlenek leszünk. Aztán ez majd állandósul feszültséggé, szorongássá, elégedetlenséggé, és a végén őrültekké válunk. Sajnos ez van ma. A modern világban megőrültek az emberek. Csak azért nem szembetűnő ez, mert a nagy többség már így él. Azonban akinek van szeme, látja. Ennek az őrületnek egyik apró jele az, hogy nincs türelem. Nincs erő. Nincs egyensúly.

Bejgli

Egy diófa ültetéséhez és gyümölcséhez mi kell? Türelem, és kitartó, mindennapi locsolás. Aztán majd hosszú évek (évtizedek múlva) lesz belőle nagy fa, ízletes dióval, aztán finom bejglivel. Ezt ne felejtsd el karácsonykor, amikor egy jóízűt harapsz a bejglibe! A benne lévő dió egy olyan fáról van, amit évtizedekkel ezelőtt ültetett valaki. Aztán türelemmel várt.

Ki akar ma már diófát ültetni? Ki akar türelemmel várni hosszú éveket, akár évtizedeket? A "mindent ma, és azonnal akarok" világában ki az, aki kelő türelemmel tudja megvárni a befektetett munka (és/vagy akár pénz, idő, energia) hosszú távú megtérülését? Ki az, aki egyáltalán felhívja a figyelmünket erre? Ki az, aki bátorít közben? Ki az, aki egyáltalán példát mutat nekünk ebben?

Vannak ilyenek. Ha érzed a türelem erejét, és vágysz rá, meg fogod találni ezeket az embereket. Rájuk fogsz lelni, éljenek bármerre is a világban. Lehet hogy a mezőgazdaság területén, az oktatás, a kultúra, vállalkozások, pénzügyek, sport, tudomány, vagy egyéb területeken is tevékenykednek, de megtalálod őket. És látni fogod majd rajtuk, hogy a türelmük mekkora kincs. A türelem erő. És emellett óriási áldás és ajándék. Ültesd hát el magadban a türelemfácskát, és locsold minden nap, ki ne száradjon ám!

Ezekkel az egyszerű emberi gondolatokkal

kívánok számodra kellemes, békés,
szeretetben és türelemben gazdag ünnepeket!

...és még egy baráti jótanács:

A türelem igazi művészetének elsajátításához, egy csippetnyi meditáció is jól jön ám! ;-)


* ** * ** * ** * ** * ** * ** * ** * ** * ** * ** * ** * ** * ** * ** * ** *

Meditatív ücsörgésünk, tűnődésünk és ráérős szemlélődésünk mai helyszíne és padja pedig:



A kép beküldője Márta.
Helyszín Jordánia,
a Jordán folyóhoz vezető úton.
Nagyításhoz klikk a képre!
 
 
 
Üdv
A Kolostor Őre


Csak Könnyedén

*************************************************************************
A MISSZIÓ --> Hiszek abban hogyha minden családban lesz legalább egy, rendszeresen meditáló ember, az mindent meg fog változtatni! Türelmesebb, megfontoltabb, és sokkal kiegyensúlyozottabb lesz az ország. A célom az hogy ez összejöjjön, hiszen ez mindannyiunk érdeke is. Egy sokkal tudatosabb, emelkedettebb és kedvesebb társadalom már igazán ránk fér végre. A kolostoros blog egyszerű, és pénztárca kímélő eszközeivel, na és az internet segítségével ez könnyen elérhető. Ha tetszett ez a mostani bejegyzés, értékesnek, humorosnak, vagy éppen elgondolkodtatni valónak találtad, akkor mindenképp küldd tovább most másoknak is! HAJRÁ!