2021. szeptember 7., kedd

Business lesson az alapoktól

Tanulmányúton jártam a budaörsi piacon. Megnéztem az árfolyamokat, hogy mennyi az annyi, meg miért is annyi az amennyi, meg hol is van a kereslet és a kínálat dinamikus egyensúlya.

Salestraining ez a lomok közt, no meg kifogáskezelés és lezárási tárgyalástechnikák a jól megpakolt autók csomagtartói mellett. A pénzmozgás útja és forgási sebessége az antik, és a bóvlik univerzumának jól bejáratott világában.

Tájszólások, szlengek, és a magyar nyelv cifrázásának mindenféle motívumát hallani jobbra és balra, miközben megköttetnek az üzletek. Vannak akik csupán aprót szorongatnak, vannak akik pedig súlyos pénzköteget számolnak. A tenger hullámzásához hasonló mély morajlással áramlik lassan de biztosan tömeg. Üzletkötések után cigi, kávé, lángos, aztán lassan oszlik a sokaság és zár a piac. Gazdát cseréltek az áruk, a pénz, és az információk, hogy aztán estére mindenki kiszámolja az egyenlegét, és kedvenc párnájára lehajtsa a zsongó-bongó fejét. Egy hét múlva újra találkoznak a résztvevők, kipakolják az árut, és megnyílnak a pénztárcák. Business lesson number one: az ár rugalmas, mint egy piaci lángos.


A Kolostor Őre